З наближенням холодів кожен господар, який утримує курей, задумується, як можна облаштувати курник. Для утримання курей у зимовий період, перш за все необхідно провести утеплення курника та налагодити систему вентиляції, забезпечити оптимальну температуру повітря та чистоту приміщення, організувати безперервний цикл годівлі і поступлення води у поїлки. Все це потрібно зробити до настання перших заморозків, щоб не зупинився процес відкладення яєць, який може сповільнитися при відсутності належного утримання курей-несучок.
Не забувайте: вентиляція повітря у курнику необхідна, адже духота у приміщенні підвищує вологість і може призвести до захворювань птахів та зниження несучості. Облаштувати вентиляцію у курнику можна будь-якими доступними для вас способами. У дощатих пташниках монтують систему по-різному, з допомогою вентиляційних вікон або отворів, що мають закриватися.
Влітку несучість курей краща, ніж взимку. На це впливає тепло, освітлення і тривалість світлового дня. У зимовий період всього цього недостатньо, щоб виправити таке становище, тому у курнику встановлюють інфрачервоні лампи, панелі для обігріву, а для освітлення приміщення використовують лампи розжарювання. Шар утеплювача на підлозі щотижня збільшують на 5-6 сантиметрів для того, щоб підвищити температуру за рахунок термічних реакцій, які відбуваються від змішування різних матеріалів. Гнізда несучок обладнують у місцях, захищених від протягів, у затишних куточках, утеплюючи їх соломою і сухим листям.
Якщо ви плануєте утримувати курей взимку, то при їх покупці надайте перевагу породам, які легко переносять зниження температури і не знижують продуктивність. До них можна віднести таких несучок: українська вушанка, російська біла, мінорка, леггорн білий і андалузька голуба.
Вода і корм забезпечують курям сприятливе існування, взимку дають додаткове тепло, підтримують нормальний метаболізм їх організму, дозволяють отримувати все необхідне для гарної продуктивності. Для постійного надходження їжі для курей у приміщенні встановлюють автогодівниці та автопоїлки, які можна придбати у ветеринарних аптеках або виготовити самостійно з підсобного матеріалу, головне, щоб їх можна було легко вичистити і вимити. Якщо ви маєте можливість щодня відвідувати курник, то необхідність в автоматичних пристроях відпадає, ці предмети замінять звичайні годівниці і ємності з водою.
Влітку кури купаються у пилюці або піску, щоб захиститися від комах, взимку в їх приміщенні потрібно обладнати місце, де вони зможуть приймати такі ванни. Обгородіть невелику ділянку у курнику невисоким бар’єром, але так, щоб кури могли потрапити на неї. Висота огорожі повинна бути не більше 30 см. Засипте його на 2/3 об’єму сумішшю піску і попелу – ванна готова. У міру зволоження або ущільнення ділянки її необхідно прибирати від калу та рихлити.
Такі ж заходи передбачаються і для підлоги. Кал збирають раз на тиждень у спеціальну ємність з кришкою, він стане у нагоді вам навесні для городу. При сприятливій температурі рекомендується випускати курей на обгороджену ділянку у дворі. У цей час можна ґрунтовно провітрити приміщення курника, прибрати стару підстилку на підлозі, настелити свіжу, очистити сідала і гнізда від бруду та калу. Всі годівниці і поїлки помити та обробити антисептичними препаратами для дезінфекції.
Кури можуть гуляти на свіжому морозному повітрі не більше 1-2 годин на добу. Перед тим, як заганяти їх назад, курник закрити і обігріти протягом 30 хвилин або 1 години. Всі кури схильні до простудних захворювань, тому їх переохолодження неприпустимо. Якщо ви не встигаєте з прибиранням, зробіть це в інший раз, але не піддавайте своїх вихованців ризику.
Взимку кури, які утримуються в закритому приміщенні, повністю залежать від людини, їх харчування також має забезпечити дбайливий господар чи господиня. Досвідчені птахівники вже з осені заготовляють необхідні продукти та харчові добавки для своїх несучок. Курям зимою потрібно давати варені коренеплоди: моркву, картоплю, редьку, буряки — 100 г на добу; зерно — 60 грамів; висівки — 25 грамів; харчові добавки: 2 грами рибного борошна, 3 грами крейди, 1 грам солі; зелень — 40 грам (листя капусти, бадилля буряка, петрушки, моркви та інше). У курнику постійно повинен бути пісок. Всі продукти наведені на одну курку.
Порахуйте поголів’я птахів у вашому курнику, розрахуйте, скільки буде потрібно їжі їм на добу і помножте на кількість днів зими. Тепер ви повністю забезпечили ваших вихованців. Бажаємо, щоб курочки постійно обдаровували вас і вашу родину смачними яєчками, тим самим дякували за догляд і турботу.
Ярослав Стравський, доктор ветеринарних наук, Тернопільська дослідна станція Інституту ветеринарної медицини